Dirigent Crescendo

In juli 2023 is er een einde gekomen aan 11 jaar samenwerking met dirigent Andries Kramer. Een mooie periode met veel muzikale herinneringen. We denken terug aan bijzondere concerten op ‘e Lemmer zoals; Maestro Concerten, Lemster Muzykfeesten, Concerten met artiesten zoals Folkert Hans, Gerrit Breteler en Alice Springs. En recent het project ‘Turn on the Music’ met Pegasus en het Passion Concert. Ook buiten Lemmer hebben we succesvolle optredens gehad o.l.v. Andries bij Concoursdeelname en tijdens Festivals zoals het Gouden Spikerfestival.

Vanaf oktober 2023 is Wilbert Zwier de nieuwe dirigent van Crescendo. We zijn inmiddels een paar repetities onderweg. De ‘klik’ tussen Crescendo en Wilbert is er zeker!
We hebben vertrouwen in de toekomstige muzikale plannen van onze vereniging samen met onze nieuwe dirigent!
Graag stellen we hem aan jullie voor:

Wilbert Zwier

Wilbert Zwier (Wilsum, 1988) ontving via de plaatselijke muziekvereniging zijn eerste muzieklessen op trombone. Hij doorliep de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij docent Jilt Jansma. Vervolgens studeerde hij bij dezelfde docent het hoofdvak Trombone (Klassieke Muziek) aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens zijn studie maakte hij onderdeel uit van o.a. het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en het Nationaal Jeugd Orkest en was hij stagiair en remplaçant bij o.a. het Noord Nederlands Orkest, Het Gelders Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. In 2010 rondde hij de studie succesvol af.

Tijdens zijn trombonestudie raakte Wilbert gefascineerd door het dirigeren. Daarom studeerde hij aansluitend HaFaBra-directie aan hetzelfde instituut bij docenten Klaas van der Woude en Tijmen Botma. Hij ontving lessen en masterclasses van o.a. Jan Stulen, Norbert Nozy en Rune Bergmann. Bovendien bood de opleiding hem de mogelijkheid ervaring op te doen met orkesten als de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en een groot aantal amateurorkesten uit de wijde omgeving. In 2014 dirigeerde Wilbert zijn eindexamen-concert met het Gelders Fanfare Orkest en rondde daarmee ook deze studie af.

Wilbert heeft een vaste aanstelling gehad als trombonist bij orkest de Ereprijs, gevestigd in Apeldoorn. Dit ensemble specialiseert zich in nieuwe muziek. Momenteel is hij werkzaam als freelance trombonist in ensemble-, orkest- en solistisch verband. Hij werkt als docent groot koper bij o.a. de muziekschool ‘Vrijdag’ in Groningen. Als dirigent is Wilbert sinds 2019 verbonden aan ‘Wilhelmina’ Easterein en sinds 2014 aan Brassband David uit Zwolle. Daarnaast werkt hij regelmatig als gast- en invaldirigent en repetitor bij orkesten in Noord-Nederland.
In zijn vrije tijd is Wilbert solotrombonist en voorzitter van de Provinciale Brassband Groningen.

Dirigenten Crescendo:

Sinds de oprichting van Crescendo in 1936 hebben verschillende dirigenten 'op de bok' gestaan.
Hierbij een overzicht vanaf de jaren '70.

Naam

Aanvang

Wilbert Zwier

oktober 2023

Andries Kramer

september 2012

Arjen Steur

december 2011

Gouke Wielenga

april 2010

Menno Haantjes

augustus 2007

Oene Krist


Willem Aukema


Albert Seinen


Van Enkhuizen


Jelle Nijdam
Terug naar Over ons

E-mailen