Harmoniecorps Paul Krüger en het eerste Crescendo

Oud-Crescendo-lid Dick van Dijk verzamelt foto's, kaarten en gegevens van Lemmer, met name van de Lemster visserij.
Onderstaande foto's en verhalen zijn ook afkomstig uit zijn verzameling.
In 2005 schreef Dick van Dijk het volgende in 'Van Toeten Noch Blazen':

Als verzamelaar bezoek ik regelmatig verzamelbeurzen in het land. Het zal ongeveer in 1990 geweest zijn dat ik in de Jaarsbeurshallen een kaart tegen kwam met muzikanten en het vaandel van Christelijk Harmoniecorps Paul Krüger uit Lemmer. Het lag buiten mijn verzameling, dus heb ik de kaart laten liggen. Achteraf had ik daar spijt van. Jaren later kwam de kaart toch in Lemmer boven water, via een collega verzamelaar. Dit is de bewuste foto, gemaakt bij de Sluis. Rechts zie je een van de Sluiswachterswoninkjes.

Uit documenten van de Friese bond blijkt dat Paul Krüger in de beginjaren van de 20e eeuw heeft deelgenomen aan een bondsconcours o.l.v. dirigent H. Loen.


Het eerste Crescendo opgericht in 1909

Christelijk Harmoniecorps Paul Krüger, opgericht is 1897, wordt beschouwd als voorloper van het 'eerste' Crescendo. In 1909 is, vanuit Paul Krüger, Christelijke Harmoniecorps Crescendo ontstaan. Misschien was het alleen een naamsverandering. Als je de foto's van de vaandels van beide verenigingen bekijkt zijn die, op de naam en het jaar na, nagenoeg gelijk. Er was dus in 1909 al een 'Crescendo' in Lemmer. Wanneer en waarom deze vereniging is opgeheven, is niet bekend.

Bekijk onderstaande historische foto's uit begin 20e eeuw. (Klik op de foto om te vergroten)

Het 'eerste' Crescendo - opgericht 1909
Het 'eerste' Crescendo - opgericht 1909
Het 'eerste' Crescendo - opgericht 1909 (2)
Het 'eerste' Crescendo - opgericht 1909 (2)
Oranjefeest op 'e Langestreek Lemmer
Oranjefeest op 'e Langestreek Lemmer
Straatweg
Straatweg
By de Langebrêge
By de Langebrêge
E-mailen